Annem elmaları yıkayıp tavaya koyuyor.Dilimlemeye kalksalar iş daha uzun ve zor olacak.
Kaynayan elmalardan çıkan su süzülüp tekrar kaynaması için tavaya konuluyor.Pekmez yapımı çok zor tek kişi ile olacak iş değil.
Elmalardan çıkan şıra dediğimiz su kaynamaya devam ediyor.
Pekmezin oluşumunu bekliyorlar.Tava içini yalamak için..
5 yorum:
Emrah kolay gelsin,elma pekmezi
yapımı resimleri güzel ve faydalı olmuş afiyet olsun.
Emrah pekmez yapımı dediğin gibi tek kişinin yapacagı iş degil ve çok zahmetlidir.
Bizim memlekette üzümden pekmez yaparlar.
Üzüm suyu normal tattadır, bir kaynatırsın o kadar keskin tadı olurki içmek imkansız, bogazlarını yakar çok tatlıdır, adına şıra denir.
Şıra dinlendirildikten sonra Bıttı denilen geniş tencerelere alınır sen tava demişin onun adına bıttı denir, daha bütyüklerine hereni deniliyordu, yüksek olanlarınada kazan denir::))
Hepsi mazide kaldı, az önce googlede arattım çıkıyor ama bu isimler ilerde yok olacak.
Bu kadar keskin tatlı şıra koyulaşıp pekmez oldugunda nedense ekşimsi bir tadı olur. Evet hayret edilecek bir durum, bal gibi tam olmuş üzümün pekmezi ekşidir. Bu ekşiliği beyaz killi bir toprak vardır, bir beze sarıp kaynayan pekmezin içine attıgınızda o ekşilik yok olur.
Kal sağlıcakla.
Emrah,elma pekmezini ordu ya 4 sene evvel gittiğimde öğrendim.Hakikaten güzel.Afiyetle tüketmeni dilerim.Saglıcakla kalın.
Sevgili Emrah kardeşim,sayenizde bizde elma pekmezi yapma formülünü öğrendik,afiyetle tüketin.Sevgi ve saygılarımla.
Ali abi zahmetli ama sonucuna değiyor.Tava dememin sebebi bizde bu ad kullanıldığı için bende öyle biliyorum.Bu sefer yaptığımız biraz koyu oldu.
Mehmet abi teşekkürler.
İlhami abi tavsiye ederim suyla karıştırıp şerbeti yapılırsa çok güzel oluyor.
Vecdi abi karadeniz bölgesinde genelde çoğu ilde yaparlar sanırım sende sağlıcaklakal.
Yorum Gönder