30 Ağustos 2008 Cumartesi

ARILARIN GENEL DURUMU



Burası benim marangoz hane bu hafta bir 4 çerçevelik ruşet ve bir de standart kovan yaptım.Baya zahmetliymiş bu işler.Beni baya yordu ama yoruldumada değiyor.Tahtaları eve odun için gelen kızıl ağaçtan ayırmıştım şimdi işmi gördüler bir boyaları kaldı.Standar kovanında kapağını yaptımı tamamdır.



İlk önce 4 çereçve olan bu arıyı ruşete aldım.Sağdaki eski kovan emenet sahibine bir an önce vermem gerekli şimdiye kadar işimizi gördü Allah razı olsun.


Bir numaralı kovan5 çıta desem yalan olmaz ortadaki çıtanın bir yanı ham daha şişmedi şerbetde verdimse bu kadar.Öbür yanı ise şimiş ve yumurtalı.Ayın 15 de baktım yumurtalıydı sonra 22 sinde baktım lavra olması gerekken ne lavra ne yumurta vardı şimdi ise tekrar yumurta atmış ana arı.Ayın 15 den 22 sine kadar şerbetlemiştim sonra baktığımda yavru göremiyince serbeti kestim kızdığımdan bu gun tekrar baktım yumurta var.Bu akşamdan itibaren her akşam 1 çay bardağı olmak üzere serbetliyicem.

Burdan bakınca soldaki iki çerçeve daha önce balını suzub tekrar verdiğim çerçeveler arı onları daha iyi sarnış durumda ortadaki çerçeveden bölünmüş gibi kovan ama bu sağ tarafki çerçevelerde daha iyi yumurta ve yavru var.







Bu çerçevenin bu tarafında şişen yumurta var nedense resim iyi olmadı.Arka tarafı ham.











1 nolunun ana arısı resmi buyutunce gözüküyor.bal ve yavru durumu en iyi çerçeve diyebilirim.





1 nolu da ortadan bölünmüş gibi dediğim çerçevlerden biri arının mevcudu bunda daha çok.




Soldaki çerçeve balını alıp verdiğim çerçeve çok az bal var üst kısımlarında onun yanındaki esmer petekde üsteki resimdeki petek,ortadaki ise bir yanı şişmemmiş diğer tarafı ise yumurtalı sagdan ikincide kapalı yavrulu duvar çerçevesi ise bir tarafı balli ve polenli diğer tarf ise bal çok az üst kısımlarda.






2 nolu kovan bu çerçve balını alıp tekrar verdiğim ana arı nedense buna halan yumurta atmadı.








Bozuk bir çıta ama ana arı yinede yumurta atmış.





Soldan ikinci çıta yaptım yumurta atsın diye halan yumurta atmadı ana arı bomboş duruyor.




Kovanları temizledikten sonra alta kağıt serdim varraoa rulamit tütsü ilacı yaptım bu akşam bakalım sonuç ne olacak aynı zamanda bu kovanada bu geceden itibaren her akşam 1 çay bardağı şerbet vericem bir hafta boyunca.




Yeni yaptığım ruşetin üsten görünümü.






Bu 28 nolu ana arının bulundugu kovan orta esmer yerlerde yumurta var kenarlarda ise yok balda yok sayılır.Sadece üst orta kısma bal kemeri oluşturmuş







Ortadan bölünmüş bir taraf kapalı yavru ve yumurtalı diğer taraf ise ballı ve polenli.





Bu 28 duvar çıtası sadece bu gözüken kapalı yavru kalmış başka hiç bir şey yok ana yumurtada atmammış.









28 Nolu ya kek verdim biraz ve kapadım diğerlerine ise bir hafta boyunca serbet vericem aradaki farkı bakalım ne olacak.aynı zamanda varrao ilacıda yapmam gerek arıların üstünde baya varrao gördüm.