1 Kasım 2010 Pazartesi

ELMA PEKMEZİ YAPIMI...







Annem elmaları yıkayıp tavaya koyuyor.Dilimlemeye kalksalar iş daha uzun ve zor olacak.

Yıkanan elmalar tavaya konuluyor geceye kadar devam eder artık pekmez yapımı.


Elmaları bütün olarak tavada pişiriliyor.Pişen elmaların suları süzülmesi için süzgeçten geçiliyor.




Pişen elmalardan süzülen sular kaynaması için bir kenarda bekletiliyor.





Kaynayan elmalardan çıkan su süzülüp tekrar kaynaması için tavaya konuluyor.Pekmez yapımı çok zor tek kişi ile olacak iş değil.


Elmalardan çıkan şıra dediğimiz su kaynamaya devam ediyor.


Pekmezin oluşumunu bekliyorlar.Tava içini yalamak için..


En sonunda pekmezimiz hazır.Bütün zorluklara rağmen sonucu güzel bitiyor.Bu yıl pekmez yılıymış köylerde her evde pekmez yapımı vardı deredeyse.

Dört çuval elma,dan çıkan 10 kilo kadar elma pekmezi.Sabah 07 başlayan pekmez yapımı akşam 19 da bitiyor nihayet.Şerbeti çok güzel oluyor.Tamamen doğal ve organik hiç bir katkı maddesi yok kimileri kül ve toprak katıyorlar tadını bozuyorlar.