14 Nisan 2009 Salı

Bu gün hava çok güzeldi arılara bakma fırsatım oldu



Polen gelişi ve arıların çalışması çok güzeldi izlemek bir harika oluyor güzel havalarda arıları.

Yükünü almış gidiyo kütüğe doğru resimdeki polenli arı.



Bu kovan en zayıf arılarımdan biri üç çıta ikisi yavrulu biri ballı.Bir ham petek verdim sonrada her gün şurupladım neredeyse bir hafta boyunca gücü olmadığından şişiremediler demekki peteği.Bende ham peteği alıp şişmiş bir boş petek verdim en dış çerçevenin içine.



Kapalı yavrulu arılı bir çerçeve .



Ben kovanların üstüne örtü tahtası ve üsten şurupluk kullanıyorum.Nedense bu arıda şurupluğunaltına petek örüyor şişmemiş ham petek varken kovanda bunu anlayamadım.şimdi içten şurupluk ve çuval kullanıyorum örtü için.



Buda diğer arım beş çıta üç çıtası kapalı yavrulu,bir çıtası yeni verdiğim ham peteği şişirmişler ve ana yavruyu basmış her yerine bende onu en baştan ikinci çıta yaptım.yerine bir ham petek daha verdim.Şimdi dört çıta yavrulu bir çıta ballı biride ham petek.





Üç çıta olan arılı kovanımdaki ana arının görünüşü geziniyordu.Yumurta atmaya yermi arıyo ne en dış peteğin önüne bir şişmiş boş petek vermiştim bakalım yumurta atıcakmı.





Kütüğün açtıkğımızdaki vaziyet bu serbet koyduğumuz kabı aldık.Hey maşallah ne güzel gözüküyor inci gibiler.





Biraz duman verince arılar iç taraf doğru ilerlemeye başladılar.




Şerbet verdiğimiz kabı aldık şerbet kabının geldiği yere mumu örememişlerkaptan dolayı.

Geldiğinden beri iki kez daha şerbet verdi iyice sona geldiler artık şerbet işi tamam.Şimdi burdan arkaya ayrı bir kap yapsak her ney se arılar petek örmeye devam etse ve sonrada balla dolsa bizde kabı alsak olmazmı.




Tarife göre teli çıkartık camı taktık bir gün dışarda beklettikki silikon kokusu arıları rahatsız etmesin.






Sonra araya naylon koyup şarzlı matkapla vidaları sıkıştırdık hepsi bu kadar.







Cam,dan içeri deki durumu takip edebiliriz.Makinanın filaşını açmıştım biraz daha parlak çıkmış bi,daha,ki sefere daha iyi görüntü alırız.


Sonhali istersen geç karşısına izle arılar çalışmaya devam ediyolar.Yerden biraz daha yükseğe kaldırıcam bunu bir ara biraz alçak kalıyor bana eğilip bakmak zor oluyor kapak kapalıyken.Üstüne paspas örtüyorum camdan içeri ışık vurmasın denildi yoksa arılar oradan dışarı çıkmaya çaışıyolarmış.Çok zevkli oldu benim için birde bu kütüğün iki üç benden büyüğünü ben yaptırmıştım şimdi düşünüyorum da acaba onuda bunun yanına arılı olarak koydumu nasıl olur.Süper olur bence.