1 Kasım 2010 Pazartesi

ELMA PEKMEZİ YAPIMI...







Annem elmaları yıkayıp tavaya koyuyor.Dilimlemeye kalksalar iş daha uzun ve zor olacak.

Yıkanan elmalar tavaya konuluyor geceye kadar devam eder artık pekmez yapımı.


Elmaları bütün olarak tavada pişiriliyor.Pişen elmaların suları süzülmesi için süzgeçten geçiliyor.




Pişen elmalardan süzülen sular kaynaması için bir kenarda bekletiliyor.





Kaynayan elmalardan çıkan su süzülüp tekrar kaynaması için tavaya konuluyor.Pekmez yapımı çok zor tek kişi ile olacak iş değil.


Elmalardan çıkan şıra dediğimiz su kaynamaya devam ediyor.


Pekmezin oluşumunu bekliyorlar.Tava içini yalamak için..


En sonunda pekmezimiz hazır.Bütün zorluklara rağmen sonucu güzel bitiyor.Bu yıl pekmez yılıymış köylerde her evde pekmez yapımı vardı deredeyse.

Dört çuval elma,dan çıkan 10 kilo kadar elma pekmezi.Sabah 07 başlayan pekmez yapımı akşam 19 da bitiyor nihayet.Şerbeti çok güzel oluyor.Tamamen doğal ve organik hiç bir katkı maddesi yok kimileri kül ve toprak katıyorlar tadını bozuyorlar.

5 yorum:

Mehmet Yüksel dedi ki...

Emrah kolay gelsin,elma pekmezi
yapımı resimleri güzel ve faydalı olmuş afiyet olsun.

ALİ TÜRK dedi ki...

Emrah pekmez yapımı dediğin gibi tek kişinin yapacagı iş degil ve çok zahmetlidir.

Bizim memlekette üzümden pekmez yaparlar.
Üzüm suyu normal tattadır, bir kaynatırsın o kadar keskin tadı olurki içmek imkansız, bogazlarını yakar çok tatlıdır, adına şıra denir.

Şıra dinlendirildikten sonra Bıttı denilen geniş tencerelere alınır sen tava demişin onun adına bıttı denir, daha bütyüklerine hereni deniliyordu, yüksek olanlarınada kazan denir::))
Hepsi mazide kaldı, az önce googlede arattım çıkıyor ama bu isimler ilerde yok olacak.

Bu kadar keskin tatlı şıra koyulaşıp pekmez oldugunda nedense ekşimsi bir tadı olur. Evet hayret edilecek bir durum, bal gibi tam olmuş üzümün pekmezi ekşidir. Bu ekşiliği beyaz killi bir toprak vardır, bir beze sarıp kaynayan pekmezin içine attıgınızda o ekşilik yok olur.

Kal sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Emrah,elma pekmezini ordu ya 4 sene evvel gittiğimde öğrendim.Hakikaten güzel.Afiyetle tüketmeni dilerim.Saglıcakla kalın.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Emrah kardeşim,sayenizde bizde elma pekmezi yapma formülünü öğrendik,afiyetle tüketin.Sevgi ve saygılarımla.

EMRAH dedi ki...

Ali abi zahmetli ama sonucuna değiyor.Tava dememin sebebi bizde bu ad kullanıldığı için bende öyle biliyorum.Bu sefer yaptığımız biraz koyu oldu.

Mehmet abi teşekkürler.

İlhami abi tavsiye ederim suyla karıştırıp şerbeti yapılırsa çok güzel oluyor.

Vecdi abi karadeniz bölgesinde genelde çoğu ilde yaparlar sanırım sende sağlıcaklakal.